tr Turkish
tr Turkish

Kanal Tedavisi Sık Sorulan Sorular – Bölüm 1

Blog: Kanal Tedavisi Sık Sorulan Sorular – Bölüm 1

KANAL TEDAVİSİ İŞLEMİ NEDİR ve HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Diş çürüğünün ilerleyerek, dişin canlı olan pulpa isimli sinir ve kan damarları ile dolu olan kısmına ulaşması sonucunda bu dokunun tamamen temizlenip, doku uyumu olan malzemelerle sızdırmaz bir şekilde doldurulması işlemidir. Dişin enfekte olmadığı ancak çürüğün çok ilerlediği durumlarda veya daha da ilerlemiş vakalarda dişin enfekte olduğu, hatta şiştiği ve çok ağrılı olduğu durumlarda kanal tedavisi işlemi gerçekleştirilebilir.

KANAL TEDAVİSİ İŞLEMİ SIRASINDA HASTA ACI DUYAR MI?

Kanal tedavisi işlemi sırasında anestezi altında çalışıldığı için hastanın ağrı, acı çekmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Bazen anesteziye rağmen acının tam olarak geçmediği durumlar oluştuğunda, dişin içine anestezi yapılması ile tam bir uyuşukluk sağlanarak tedaviye başlanabilmektedir.

KANAL TEDAVİSİ İŞLEMİ ERTELENDİĞİ DURUMDA NE OLUR?

Kanal tedavisi gerektiren diş hastaya ağrı veren bir diş olmasına rağmen, bazı hastalarda ağrı eşiğinin yüksek olması sebebiyle diş hekimine başvurma süresi gecikebilir. Sonuç olarak, belki tek seansta ve dişin çevre kemik dokularında harabiyet yaratmadan önlenebilecek bir durum var iken, hastanın tedavi süreci uzar ve medikal tedavi ihityacı da doğabilir. Diş şişmeye ve abse yapmaya başlamışsa da kanal tedavisi hemen yapılmaya başlanmalıdır.

KANAL TEDAVİSİ İŞLEMİNDEN SONRA AĞRI OLMASI NORMAL MİDİR?

Kanal tedavisi işlemi tam olarak bittikten sonra belirli bir süre geçmesine rağmen ağrı olması beklenilen bir durum değildir. Nedenin tam olarak tespit edilebilmesi için hekime başvurulması gerekir. Bazı durumlarda diş tekrar enfekte olmuş olabilir ve tedavinin yenilenmesi gerekebilir.

KANAL TEDAVİLİ DİŞİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Kanal tedavisi görmüş dişlerde canlı dokuların alınmasına bağlı olarak dişin beslenmesi ortadan kalkar, kırılganlığı artar. Kanal tedavili dişlerin uzun dönem başarısın etkileyen en önemli faktör üzerine onu kırılmaktan koruyacak güçlü bir restorasyon yapılmasıdır. Hasta kanal tedavili dişinin de çürümeye devam edeceğini unutmayarak, onu tıpkı diğer dişleri gibi temiz tutmalı, üzerinde çok sert yiyecekleri yemekten kaçınmalıdır. Uygun şartlar sağlandığında ve düzenli olarak diş hekimine gidildiğinde kanal tedavili dişin ömrü çok uzundur.

KANAL TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLARIN VE TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİN KULLANILMASININ HASTALARA NE GİBİ FAYDALARI VARDIR?

Endodonti, dişhekimliğinin en hızla gelişen dallarından biridir. Güncel teknikler ve ürün yelpazesindeki çeşitlilik, hastanın ve zorlu tedavileri başarı ile sonuçlandırmayı hedefleyen hekimlerin konforunu sağlamaktadır. Dişhekimleri artık zorlu, ağrılı ve çok uzun seanslar süren kanal tedavileri yapmaktan, defalarca röntgen alarak çalışmaktan rotary (döner) sistemler ve kök ucu tespit cihazları ( apekslocaterlar) sayesinde kurtulmuşlardır. Kanal tedavisinin başarısını arttıran diğer faktörler aynı zamanda güncel kanal içi dolgu malzemeleridir. Daha sızdırmaz ve daha uzun ömürlü malzemeler ile tekrar oluşan enfeksiyonların önüne geçilmektedir.